Hoe kan ik de levensduur van mijn fietsaccu verlengen?

Hoe kan ik de levensduur van mijn fietsaccu verlengen?

Ontdek hoe je de levensduur van je E-bike accu kunt maximaliseren en defecten kunt voorkomen door gebruik te maken van handige tips. Lees onze blog over de verschillende soorten fietsaccu's en hun laadcycli.
Welke soorten fiets accu zijn er? Lezen Hoe kan ik de levensduur van mijn fietsaccu verlengen? 3 minuten Volgende Welke soorten elektrische fietsen zijn er?

 

1. Hoe voorkom je diepteontlading bij je elektrische fietsaccu?

Het is belangrijk om te voorkomen dat je je accu volledig leegrijdt. Als dit regelmatig gebeurt, kan de accu in een diepteontlading terechtkomen, waarbij de cellen zover ontladen zijn dat het vrijwel onmogelijk is om ze weer op te laden.

Dit kan leiden tot een defecte accu of een aanzienlijk lagere actieradius. Gelukkig zijn veel elektrische fietsen zo ingesteld dat de ondersteuning vanzelf wordt uitgeschakeld wanneer de fiets een bepaalde minimale spanning bereikt, waardoor diepteontlading wordt voorkomen.

2. Houd de cellen in beweging voor een langere levensduur

Het is van belang om de cellen in je elektrische fietsaccu regelmatig in beweging te houden om de levensduur te verlengen. Hoewel het niet nodig is om Lithium-Ion batterijen volledig op te laden en helemaal leeg te rijden, kan het af en toe wel nuttig zijn. Als je altijd minimaal 30% capaciteit in je accu laat zitten, is het mogelijk dat de cellen die de laatste 30% van de capaciteit bevatten lui worden en niet meer het maximale resultaat leveren.

Om dit te voorkomen, is het aanbevolen om zo af en toe de accu volledig op te laden en (bijna) helemaal leeg te rijden. Hierdoor blijven de cellen in beweging en wordt voorkomen dat ze lui worden.

3. Bewaar je fietsaccu op kamertemperatuur

Het is van groot belang om je fietsaccu's te beschermen tegen extreme temperaturen, vooral tijdens periodes van langdurige opslag. Het is dus essentieel om ervoor te zorgen dat je accu droog en op kamertemperatuur wordt bewaard om de prestaties en levensduur van de accu te behouden.

Als je je elektrische fiets bijvoorbeeld in een niet-geïsoleerde schuur bewaart tijdens de wintermaanden, kan dit leiden tot aanzienlijke prestatievermindering of zelfs schade aan de accu. Zorg er daarom voor dat je je fietsaccu op kamertemperatuur opslaat tijdens de wintermaanden.

4. Optimaliseer de levensduur van je fietsaccu door regelmatig op te laden

Als je je elektrische fiets voor een langere tijd niet gebruikt, is het belangrijk om de accu opgeladen op te slaan om de levensduur te optimaliseren. Het wordt aangeraden om de accu maandelijks even op te laden, zelfs als je de fiets niet gebruikt. Op deze manier blijven de cellen actief en voorkom je dat de accu in een diepteontlading terechtkomt.

Het is namelijk zo dat accu's capaciteit verliezen bij langere stilstand. Als je een accu te lang laat liggen zonder deze te gebruiken, bestaat de kans dat deze defect raakt of aanzienlijk veel actieradius

 

Op zoek naar een oplossing voor uw defecte of slechte Kadrabikes accu?

Neem dan contact met ons op voor accurevisie (cellen) of bestel een nieuwe accu op onze website.

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.