Hoeveel km kan je fietsen met een elektrische fiets?

Hoeveel km kan je fietsen met een elektrische fiets?

Kom erachter hoe je de actieradius van een elektrische fatbike kunt berekenen. De actieradius is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de capaciteit van de accu, de bandenspanning, het gewicht van de rijder, terreinomstandigheden en de rijstijl. Om de actieradius te berekenen moet je eerst de capaciteit van de accu berekenen in Wattuur (Wh). Vervolgens moet je de benodigde energie per kilometer berekenen, rekening houdend met verschillende factoren. Op basis van deze gegevens kan je de actieradius berekenen.
Lezen Hoeveel km kan je fietsen met een elektrische fiets? 2 minuten Volgende Welk soort volt systeem heb ik nodig voor mijn elektrische fiets?

De actieradius van een E-bike is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de capaciteit van de accu, de bandenspanning, het gewicht van de rijder, terreinomstandigheden en de rijstijl. Om de actieradius van een fatbike te berekenen moet je met deze factoren rekening houden.

Capaciteit accu

Om de actieradius van een fatbike te berekenen moet eerst de capaciteit van de accu moeten worden berekend in Wattuur (Wh). Dit kan je doen door het Ampère-uur (Ah) te vermenigvuldigen met het voltage (V) van de accu.

Wattuur (Wh) = voltage (V) x ampère-uur (Ah)

Als een accu van 48 volt bijvoorbeeld 20 Ampère-uur heeft is de totale capaciteit van de accu 960Wh (20 x 48 = 960).

Benodigde energie per kilometer

Om de benodigde energie per kilometer te berekenen zal rekening moeten worden gehouden met het gewicht van de rijder, de bandenspanning, terreinomstandigheden en de rijstijl. Op de Kadra bikes zitten standaard 5 soorten rijstijlen, waarbij rijstijl 1 de minste energie van de accu vraagt en rijstijl 5 de meeste energie van de accu vraagt. Kijkend naar het verbruik zullen de Kadra bikes in standje 1 gemiddeld 4 wattuur per kilometer verbruiken, in standje 3 gemiddeld 8 wattuur per kilometer en in standje 5 gemiddeld 11 wattuur per kilometer verbruiken. In de winter bij temperaturen tussen de -3 en 7 graden zal het verbruik gemiddeld 2 wattuur per kilometer meer verbruiken.

Bij deze berekening is rekening gehouden met een rijder van 75 kg, bandenspanning van 2 bar, vlakke terreinomstandigheden en normale rijstijl.

Berekening actieradius

Om het gemakkelijk te maken hebben wij een schema gemaakt waarin de actieradius van een 720Wh accu en een 960Wh accu berekend wordt:

Actieradius 720 Wh

Actieradius 960 Wh

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.