Welke soorten fiets accu zijn er?

Welke soorten fiets accu zijn er?

Elektrische fietsen zijn populair vanwege het snelle en comfortabele fietsen. Er bestaan honderden soorten fietsaccu's met verschillende systemen, waarbij sommige uitneembaar zijn en andere niet. Lithium-ion accu's zijn het meest voorkomend door hun hoge energiedichtheid en lange levensduur, terwijl Lithium-polymeer accu's dunner en flexibeler zijn.

Van stadsfiets tot bakfiets tot fatbike, meer dan de helft van de verkochte fietsen is tegenwoordig elektrisch omdat dit een stuk sneller en comfortabeler fietst. Vrijwel ieder model E-bike heeft een andere accu en gebruikt een ander accusysteem. Er bestaan wel honderden soorten en maten fietsaccu’s.

Sommige accu’s zijn uitneembaar en andere niet. Uitneembare accu’s zijn diefstalgevoeliger maar kunnen daarentegen makkelijk thuis opgeladen worden. Bij vaste accu’s is dit niet het geval. Uitneembare frame accu’s zijn minder diefstal gevoelig als accu’s onder de bagagedrager doordat deze in het frame zitten verwerkt en dus alleen met een sleutel kunnen worden verwijderd.

In het blog ‘48 of 36 volt systeem?” staat benodigde informatie over de voor- en nadelen van een 48 of een 36 volt accu.

Soorten fietsaccu’s

Er zijn verschillende soorten fietsaccu’s beschikbaar, de 2 meest voorkomende zijn:

  1. Lithium-ion (Li-ion) accu’s: Dit zijn de meest voorkomende accu’s voor elektrische fietsen vanwege hun hoge energiedichtheid en lange levensduur. Ze zijn licht van gewicht in vergelijking met andere soorten accu’s en hebben geen last van het geheugeneffect, waardoor ze niet minder capaciteit krijgen wanneer ze niet volledig worden ontladen.
  2. Lithium-polymeer (Li-Po) accu’s hebben een vergelijkbare technologie als Li-ion accu’s, maar zijn dunner en kunnen in verschillende vormen worden gemaakt. Deze accu’s zijn over het algemeen minder stabiel, maar hebben ook een hoge energiedichtheid.

De fietsen van Kadrabikes gebruiken Lithium-ion accu’s vanwege hun hoge energiedichtheid, lange levensduur en hun betrouwbaarheid.

Soorten Lithium-ion cellen

Naast de soorten accu’s zijn er verschillende fabrikanten die lithium-ion cellen op de markt brengen. Zo zijn er hoogwaardige merken die lithium-ion cellen fabriceren zoals Panasonic, Samsung, LG, Sony en Bosch. Hiervan weet je precies waar en hoe ze gemaakt worden, hoe veilig ze zijn en of de opgegeven capaciteit wel klopt aan de hand van de datasheets op internet. De relatief goedkope accu’s maken gebruik van no-name cellen, welke vaak geen of onduidelijke merktekens bevatten en waar geen of nauwelijks informatie over te vinden is.

Tussen de hoogwaardige cellen en de no-name cellen zit vaak een verschil in laadcycli voordat de capaciteit van de cellen minder wordt. Zo gaat de capaciteit van de hoogwaardige cellen na 800 tot 1000 laadcycli achteruit en gaat de capaciteit van no-name cellen na 500 laadcycli vaak al achteruit. Dit betekent niet dat de accu afgeschreven is maar dat de capaciteit van de accu minder wordt. Een accu met hoogwaardige cellen heeft een gemiddelde levensduur van 2000 laadcycli.

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.